Alla inlägg den 5 augusti 2009

Av Maria - 5 augusti 2009 21:35

En jättebra övning där man får chans att träna en massa saker är denna:

Man lägger hunden ner och placerar en godbit på vardera tassen

Nu måste hunden lära sig att koncentrera sig och acceptera ett förbud mot att ta godbitarna innan man får tillåtelse. Man kan sen använda sig av höger o vänster för att tala om vilken godbit som hunden får ta och att den ska ta kontakt igen mellan godbitarna. Den som på bilden visar hur det ska gå till är Miniduque

Av Maria - 5 augusti 2009 21:25

En av valparna ser numera vatten åt vilket håll hon än vänder sig, hon tycker själv att det är paradiset. Vi andra brukar kalla det för GOTLAND

En glad tjej som kommer att sätta många Gotlandshanars hjärtan i brand

Sorry tjejer men min husse är redan upptagen........AV MIG!!!

titta gärna, men akta ögonen....man kan bli förblindad av min skönhet

Nu drar jag iväg på nya äventyr, Vi ses!!


Av Maria - 5 augusti 2009 14:45

KROCK!!

 Och med hjälp av denna gamla schlagerdängan kommer jag enkelt in på hur jag tränar mina hundar att uppföra sig runt bilen.Det går ju ganska snabbt för hundarna att koppla ihop bilen med att det är ngt på gång och då ofta ngt kul för hunden. och genom att hunden har skapat denna förväntning av bilåkandet så kan det vara svårt att få dom att lyssna på oss då vi kommer fram till det roliga som tex skogen hundkompisen eller mormors hus med de goa pannkakorna.Fast det går att använda sig av hundarnas förmåga att skapa förväntningar i speciella situationer till sin fördel.

Jag försöker alltid lära mina hundar att det här med att jag öppnar burdörren, inte har något med att göra om dom ska hoppa ut eller inte.(Tekniskt lite svårare om den är stängd kanske)utan det är vad jag säger som är nyckeln till frihet. bilburen är ett alldeles utmärkt exempel på då jag tycker att man har stor nytta av att lära hunden att "stanna kvar" sittande eller liggande bryr jag mig inte om.Jag gillar inte heller scenariot som oftast följer när man ger hunden ett friande kommando dvs att den far ut ur bilen och iväg till det roliga ,eller om den är kopplad så har man fullt sjå och lite längre armar efter att man försökt att låsa bilen medans hunden stretar o drar i en helt annan riktning. Eller helt enkelt studsar upp o ner i slutet av det sträckta kopplet , vilket gör att man känner av att ens axlar har begränsningar i sin rörlighet och lägger vi dessutom till lite skall eller glädjegny från hunden så har vi garanterat en stressad matte o en uppjagad hund. och det är detta som färgar hur resten av vad vi har tänkt oss att göra tex skogspromenaden kommer att utveckla sig.Jag har i många år jobbat som minhundsdresör och vid flera tillfällen jobbat med hundar o hundförare skarpt i tex Bosnien. Det är då min uppgift att dela ut jobben och avgöra vilka ekipage som är bäst lämpade för uppgiften den dagen. Hundförarna genomför små övningar när man kommer ut på plats med sina hundar på från mig utlagt språngämne och man kollar hur bra ekipaget jobbar,Fast det som kanske spelar mest roll för vem som får uppdraget , är den hundförare som är mest konsekvent med att följa de rutiner som gäller vid urlastningen ur fordonet(språket är en arbetsskada, ursäkta!)Det är där man lägger ribban för hur bra jobbet kommer gå, då hundarna vet vad som är pågång och man måste hålla deras förväntningar på en lagom nivå ,så dom inte stressar upp sig.

Slarv från hundföraren kan också vara ett tecken på att denne inte har nerverna i styr själv heller och då blir man en sämre hundförare: Man får ju bara en chans i minfältet . Tillbaka till Sverige tror jag, men det gäller ju även här hemma att just när hunden hoppar ur bilen möter vi många faror då vi ofta inte är ensamma om att använda vägen vi kom på.Bilar är hårda o hundar mjuka. Hur ändrar jag då förväntningarna på mina hundar så dom inte far iväg som kanonkulor ut från bilen....jo jag tänkte äntligen komma till det nu ....tro det eller ej!!

Jag lär mina hundar att det väntar något riktigt gott (köttbullar om B-U får bestämma) precis utanför bilen. Mutan i det här läget har dubbeleffekt då näring är mkt motivationshöjande för att upprepa det beteendet då man fick denna belöning och det är lugnande för jycken att nosa upp godiset. Det gäller naturligtvis att man anpassar sin belöning efter sin hund .

Men man kan ju inte kånka omkring på flera kilo mammascans jämt eller???

Naturligtvis inte, efter man har skapat en förväntan behöver man bara då och då upprepa övningen. En bra jämförelse är tex alla hundar som kommer springande när de hör att man tar i locket på deras fodertunna det kan hända många gånger utan att dom får mat, men dom kommer varje gång för tillslut lönar det ju sig.

Vi gjorde ett sådant test på en labbe under min utbildning och vi fick den att komma MÅNGA ggr utan att det lönade sig. Hunden levde på hoppet att just denna gång skulle vara den som gav mat.

i början får hundarna sitta o titta på när jag kastar ut godsakerna, man tränar ju då stanna kvar vare sig man vill det eller inte.

jag är sen noga med att de ska ta kontakt med mig och vänta på mitt kommando att dom får hoppa ur bilen och börja jakten på godiset

Av Maria - 5 augusti 2009 13:32

Tack för alla bilder ni skickar på valparna det är så kul att få följa dom och se hur dom växer o utvecklas till små änglar....yeah right!!

Här kommer lite bilder från Wilma o hennes familj som hon lyckas dressera ganska bra vid det här laget

Om du vill att jag ska sitta iknät en stund så gör jag det...... men det kostar en köttbulle

okey nu vill jag nog ha lite mer betalt jag vet inte om detta stog med i kontraktet......

ny förhandling tack!! jag känner att min image börjar falla samman

jag är så jäkla sör när jag sover.... men ni skulle bara veta vad jag drömmer om....eller kanske inte, för ni gillar ju grannen så jag får väl strunta i den katten

Kooonceeentration, dom är inte att lita på dom där mördarsniglarna

Hur kul är det att samla in regnvatten till mattes blommor om jag inte får bada i det?? ibland är ni så torra morsan!!

ibland kan jag ställa till ett RENT helvete bara för skoj skull

Need a hand??

ok män jobbar o kvinnor ser till att allt blir som dom vill....rätt menar jag

Undra hur länge jag kan skylla på att det kliar i tänderna

det är faktiskt jobbigt att springa efter dom där renarna , tro ni mig inte prova själva då!!

HALLÅ!!vatten är till för att simma i ....inte flyta uppe på

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards